İnsanların ihtiyaçları ve doğal kaynakların işlenebilir olduğunun fark edilmesi, bazı durumların görev paylaşımı gerektirmesi gibi nedenler tarih boyunca gelişerek mesleklerin oluşmasında etkili olmuştur.
Örnek verecek olursak, hasta olunca doktora, inşaat için mühendise, ulaşım için şoföre ihtiyaç vardır. Hatta öğretmenlik, doktorluk, sağlık çalışanları vb. toplumumuzda kutsal sayılan meslekler de vardır.
Her mesleğin farklı bilgi ve beceri gerektirmesi de eğitim ve öğretime olan ihtiyacı ve beraberinde meslek sahibi olma durumunu getirmiştir. Böylece tarih boyunca geçmişten günümüze meslekler oluşmuştur.
Bizim mesleğimize (Gümrük Müşavirliği) gelince, dış ticaret işlemleri, genel olarak; Satıcı, alıcı, nakliye ve depocu (lojistik), sigortacı, bankacı arasında cereyan eden bir faaliyettir. Saymış olduğumuz bir birinden, çok kıymetli meslek mensupları görevlerini ifa ederken kendi sınırları içinde bilgi ve birikimlerini ortaya koyarlar.
Geçmişte, belli sınırlar içinde Gümrük işlemleri noktasında hizmet veren Gümrük Müşavirleri, bir birine zincirleme bağlı olan bu faaliyetlerin her noktasında değişen dünya şartları, teknolojik gelişmelere bağlı olarak, dış ticaret faaliyetinin, “tarladaki başaktan, sofradaki çatala kadar olan” her aşamasında, ister istemez (tarım, sanayi, sağlık, banka, sigorta, laboratuvar, kurye hizmetleri vb.) müdahil olmak, Gümrük haricindeki neredeyse her kurumlardaki hizmetlerde danışmanlık hizmetleri vermek durumunda kalmışlardır.
Verilen bu hizmetler karşılığı ilave ücret alamadan, piyasada Gümrük Müşavirliği ücretinin bir parçası gibi kabul edilmiş, ekstra bir ücret talep edilmesi ise fazladan alınan bir ücretmiş gibi bir kanı hasıl olmuştur. Tabi bu danışmanlık hizmetleri için, bazı müşavirlik şirketlerimiz, Gümrük Müşaviri haricinde, sayılan her konuda uzman meslek mensupları (Gıda mühendisi, makine mühendisi vb) istihdam etmek durumunda bile kalmışlardır.
Dış ticareti bir çam ağacı gibi düşünürsek; yağan yağmur ağacın en tepesindeki yapraklar olan üreticiden, aşağıya doğru süzüle süzüle nakliye, depolama, banka, sigorta, gümrük beyanına kadar gelmekte ve yağmurun aşağıya kadar getirdiği her şey Gümrük Müşavirinde toplanmaktadır. Tüketiciyi de ağacın kök kısmı olarak düşünürsek Gümrük müşavirinin bulunduğu yer tam olarak, yaprak ve dallar ile ağacın kökünün buluştuğu yerdir.
Bunları anlattıktan sonra, günümüz şartlarında Gümrük Müşavirleri Gümrük kanuna bağlı olarak oda olmak, birlik olmak, hak ettikleri gibi daha saygın ve güçlü olmak istemektedirler. Bunu istemek yeterli mi? Tabii ki değil.
Gümrük müşavirliği mesleğinin dış ticaretle ilgili her konuda 100 yıldan fazla geçmişi ile dünya ve ülkemizdeki gelişmelere bağlı olarak bilgi ve yorum yapma kabiliyeti ile, yukarıda da bahsettiğim gibi mevzuatın can alıcı kılcal damarlarındaki ayrıntılardan, kurye hizmetine kadar müthiş bir bilgi birikimi ve tecrübesi vardır.
İşte bu güçlü mesleğin yapması gereken ilk şey “MESLEĞİN TOPLAM GÜCÜNÜN” farkına varmasıdır. Kim olduğunu tüm platformlarda iyi bir temsille anlatmasıdır.
Kalın sağlıcakla
Olcay Şahin
Gümrük Müşaviri