Gümrük Müşavir Yardımcılığı, Gümrük Müşavirliği mesleğine geçişin bir kademesidir. Bildiğimiz üzere Gümrük Müşaviri olmak için 2 yıl
müşavir yardımcısı olarak çalışmak ve açılan ön eleme sınavında başarılı olduktan sonra, sözlü mülakat şeklinde yapılan ikinci sınavdan da başarı ile geçme şartı vardır.
Gümrük Müşavirliği, son yıllarda bir kariyer meslek olarak, üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler tarafından da meslek olarak ilgi görmektedir.
Peki Gümrük Müşavir Yardımcısının, daha doğrusu Gümrük Müşaviri adayının eğitimi nasıl olmalı? Ya da müşavir olmak için uzun yıllar emek sarf eden adayların umutları ve hayalleri sömürülmeden, turizm ve otelcilikle birleştirilmiş kamplar şeklinde, kazanma garantili kurslar şeklinde mi?
Eğitim Sistemi Nasıl Olmalı ?
Kısacası nasıl bir
eğitim sistemi üzerine oturtulmalıdır? Tek hedef sınavları geçip belgeyi alıp cebine koymak mı olmalı?
Öncelikle Gümrük Müşaviri mesleği iyi anlatılmalıdır. Müşavir sadece beyanname kontrol eden, G.T.İ.P. tespiti yapan, beyannamelere imza atan ve karşılığında Türkiye ortalamasının üzerinde bir maaşla çalışan kişiler olmadığı, Gümrük Kanunu gereği, gümrük müşavirinin maaş karşılığı çalışan bir personel olamayacağı anlatılmalıdır. Mesleğimizin kanun nazarındaki temsilcisi ve çatı kuruluşları olan Gümrük Müşavirleri Dernekleri, eğitim görevini üstlenmelidir.
Ancak sadece sınav geçmeye yönelik bir eğitim modelinden ziyade, belgeyi aldıktan sonraki aşamalarla ilgili eğitimler verilmeli, bazı eğitmenlerin, dernek seçimi odaklı olarak eğitim verdiği ve öğrencilerim olarak lanse ederek oy anlamında arka bahçeleri olarak görmedikleri bir sistem ile, akademik kuruluşların, üniversitelerin, bu konularda eğitim faaliyetlerinde bulunan her kurumunda desteklerini alarak, temsil kabiliyeti, işletme bilgisi, müşteri ilişkileri, muhasebe vb konularda donanımı, genel kültürü, dünyadaki gelişmelere vakıf, sürekli kendinin yenileyen ve bilhassa yabancı dil noktasında kendisini geliştirmeye destek olacak bir model olmalıdır.
Belge Aldıktan Sonrası da Önemli
Türkiye de ve dünyada bilginin, teknoloji ve iletişim ile harmanlanarak maliyetlerin azaltılması ve zamanın efektif kullanılması noktasına evrildiği son yıllarda, bizlerin daha yenilikçi olmamız, müşavirlik mesleğinin sadece belge almaktan çok, belge aldıktan sonrasının önemini kavrayarak sürekli eğitim, sürekli yenilenme şiarı ile hareket etmemiz olmazsa olmazımızdır.
Maalesef eğitim konusu mesleğimizde kanayan bir yaradır ve acilen tedavi edilmelidir. Müşavir olduktan sonra, yeni müşavir arkadaşlarımızın nasıl bir boşluk içine düştüklerini, belgeyi ve müşavirliği nasıl kullanacağım, nasıl çalışacağım, ben nasıl beyanname imzalayacağım, kimlere nasıl güveneceğim dediklerini duyar gibiyim. Hayır, genç arkadaşım iyi bir eğitimle sadece ve sadece kendine güveneceksin, bilgine ve eğitimine vizyonuna güveneceksin. Unutma kanun nezdinde bundan sonra sende bir müşavirsin, sana eğitim veren hocandan da farklı bir konumda değilsin. Kısacası 4458 ve 5607 karşısında her müşavir aynıdır, kimsenin yıldızlı veya altın kaplamalı belgesi yoktur. Sadece ve sadece bilgin ve donanımın ile fark yaratabilir, kimsenin oyuncağı olmadan mesleğini icra edebilirsin.
Olcay ŞAHİN
Gümrük Müşaviri