Dijital Dönüşüm Yolculuğu 2

Son Güncellenme Tarihi: 27.05.2020
Özgür GÜNYEL

Özgür GÜNYEL


Teknoloji, dijital dönüşüm stratejisinin yürütülmesinde temel bir rol oynamasına rağmen, işletmeler için böyle önemli bir değişimi başarılı kılan en önemli süreci göz ardı etmemelidir: Kültür.

Gerçek dijital dönüşümü sağlamak için, işletmeler teknik değişimi olduğu kadar kültürel değişimi de yönetmelidir. Çalışanlarının katılımı olmayan dijital dönüşüm projelerinin %70’i başarısızlık ile sonuçlanmak tadadır.

Kültür odaklı dijital dönüşüm stratejileri oluşturulurken şirketlerin dikkate alması gereken önemli başlıklar sırası ile;

• Müşteri,
• Operasyonel Süreçler,
• Veri,
• Teknoloji,
Olmalıdır.

Bir şirket müşterileri olmadan var olamaz ve bu yüzden şirketler, yeni işlerin nasıl kazanılacağına ve belki de daha da önemlisi mevcut müşterileri nasıl koruyacağına odaklanmaktadır. Bu da onları dijital dönüşümün itici güçleri haline getirmektedir. İşletmelerin, dijital dönüşüm sürecinde, yöneticilerin karşılaştığı bir numaralı zorluk olarak belirtilen müşterilerinin gelişen davranışlarını ve tercihlerini yönetme sürecidir. Sektörel süreçlere hâkim doğru şirketler ile iş birliktelikleri bu sürecin başarılı yönetilmesinde önemli bir unsurdur. Çünkü müşteri süreçleri deneyimle aşamalarını taşıyamayacak kırılganlıklardan oluşmaktadır.

Dönüşüm, şirketler için uçtan uca her bir sürecin yeniden ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Operasyonel süreçlerin kurum kültürü ve müşteri kültürü dikkate alınarak operasyonel süreçlere değer katacak doğru teknolojik süreçler ile yeniden organize edilmesi dönüşümün başarısını belirleyici unsurdur.

Çoğu şirket verilerin önemli olduğunu bilir ve söyler. Bugün birçok şirkette verilerin çoğunun temel standartlara uygun olmaması, eksik ve kirli olması verinin anlamlandırılma çalışmalarında danışmanların önüne çıkan en büyük engellerden biridir. Veriler, doğru iş kararları almanın anahtarıdır. Ekibinizin çeşitli veri kümelerinden değer ve öngörü elde etmesini sağlayan teknolojileri kullanmaya odaklanmanız gerekir. Çalışanlar, büyümeyi artırmak için öngörüleri verimli bir şekilde kullanabilir. Doğru öngörüler, müşterilerin, ortakların ve çalışanların ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir, böylece verimliliği artırmak için doğru süreçleri tasarlayabilirsiniz.

Teknoloji denildiğinde, “Nesnelerin İnterneti- IoT”, “Yapay Zeka- AI”, “Blockchain”, “Bulut”, “Robotik Süreç Otomasyonu - RPA” vb.. herkesin aklına gelir, ki bu liste uzar gider. Bahsi geçen teknolojileri şirket bünyesinde kullanıyor olmak iştah kabartıcıdır. Oysaki piyasa, yukarıda değindiğimiz bakış açılarına sahip olmayan, teknoloji odaklı dönüşümü benimsemiş başarısızlık ile sonuçlanan bir çok dönüşüm projesi bulunmaktadır. Dijital Dönüşüm sadece Teknolojik yatırımlar ile olan bir süreç değildir. Yukarda değindiğimiz dönüşüme yönelik tüm bu süreçler günün sonunda teknoloji ile buluşmak zorundadır. Kültür odaklı müşteri, süreç ve veri yaklaşımları ile yapılan çalışmaların, şirketin finansal gücü çerçevesinde planlanmış kimi zaman geçiş yol haritaları çıkarılmış stratejiler ile teknoloji odaklı dönüşüm projeleri başarılı sonuçlar ortaya çıkarır.

Sonuç olarak, müşteri, teknoloji, veri ve süreç üzerindeki çalışmalar uygun bir sırada ilerlemelidir. Genellikle işe yaramayan bir süreci otomatikleştirmenin bir anlamı olmadığı kabul edilir, bu nedenle çoğu durumda süreç iyileştirme veya yeniden yapılandırmanın önce gelmesi gerekir.

Dijitalleşme;
Kurum KÜLTÜR’ünü oluşturan, her bir bireyin, Teknoloji ile donatılmış süreçleri içselleştirmesi demektir.

Sağlıklı günler dileklerimle,

Özgür GÜNYEL
Yorumlar
İlk Yorumu Siz Yapın
Yorumunuz
Diğer Köşe Yazıları